Een veelgestelde vraag is: Hoe maak je een konijn tam? Mijn simpele antwoord daarop is: je maakt een konijn niet tam. Wat wél gebeurt, is dat een konijn zich voor jou opent. Als je konijn jou vertrouwt, is dat een groot compliment en voelt het alsof hij tammer wordt.

In dit artikel deel ik mijn eigen ervaringen en verschillende manieren waarop je het vertrouwen van je konijn kunt winnen, zodat jullie een diepere band kunnen opbouwen.

Je hebt een nieuw konijn — wat nu?

Je hebt alles aangeschaft: het hok en de ren staan klaar en je hebt besloten of je konijn binnen of buiten gaat leven.

Nu komt het spannende moment dat je je nieuwe huisgenoot verwelkomt!

Of je konijn nu uit een opvang, een winkel, van Marktplaats of een fokker komt, het dier zal altijd even moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Hier zijn de basisstappen die ik heb gevolgd en die ook voor jou kunnen werken:

  • Wennen aan de omgeving
  • Je konijn benaderen
  • Vertrouwen opbouwen
  • Leeftijd en ervaring van je konijn
  • Aaien van je konijn
  • Geduld en wederzijds respect

Wennen aan de omgeving

Het beste wat je kunt doen, is je konijn de eerste twee à drie dagen met rust laten in zijn nieuwe omgeving. Dit geeft hem de kans om rustig te wennen aan het hok en de ren.

Natuurlijk moet je wel voor eten en drinken zorgen, maar vermijd in deze fase het forceren van interactie.

Als je konijn uit nieuwsgierigheid naar je toe komt, laat het dan rustig aan je snuffelen zodat hij kan wennen aan jouw geur.

Je konijn benaderen

Een belangrijk punt om te onthouden is dat de ogen van een konijn aan de zijkant van zijn kop zitten. Hierdoor kan het je hand niet goed zien wanneer je deze van voren aanbiedt, wat tot schrikreacties kan leiden.

Persoonlijk benader ik mijn konijnen altijd van opzij, zodat ze me beter kunnen zien en zich minder snel laten verrassen.

Vertrouwen opbouwen

Mocht je merken dat je konijn na twee à drie dagen nog steeds nerveus is, geef hem dan meer tijd of ontdek samen het verblijf.

Dit betekent niet dat je je konijn moet oppakken of uit zijn hok moet halen, maar dat je hem de ruimte geeft om zelf op ontdekking te gaan terwijl jij erbij zit zonder aanraking.

Wanneer je konijn eenmaal gewend is aan jouw geur en aanwezigheid, kun je beginnen met het opbouwen van een band.

Dit kun je doen door op dezelfde hoogte te gaan zitten als je konijn, bijvoorbeeld op de grond of in de ren. Zo lijk je minder groot en dus minder bedreigend voor je konijn.

Een goede manier om het vertrouwen te winnen is door je konijn uit je hand te laten eten. Begin met iets lekkers, zoals een brokje of een stukje groenvoer. Op deze manier leert je konijn je hand te associëren met iets positiefs.

Doe dit meerdere keren per dag en varieer in het soort voedsel dat je aanbiedt, zodat je konijn niet te dik wordt door alleen maar snoepjes te eten.

Leeftijd en ervaring van je konijn

De leeftijd en achtergrond van een konijn spelen een grote rol in hoe snel het vertrouwen groeit. Oudere konijnen hebben vaak al ervaring met mensen, wat zowel positief als negatief kan zijn.

Een konijn met goede ervaringen went vaak sneller, terwijl een konijn met minder goede ervaringen meer tijd en geduld nodig heeft.

Jonge konijnen zijn vaak angstiger, omdat ze nog geen ervaring hebben buiten hun nest. Zelf merkte ik dat jonge konijnen vooral baat hebben bij extra geduld en rust.

Aaien van je konijn

Zodra je merkt dat je konijn jou en je handen niet meer eng vindt, kun je proberen het dier te aaien. Begin altijd bij het hoofdje, omdat dit voor konijnen het minst bedreigend is. Benader het hoofd van de zijkant en laat je konijn eventueel aan je hand ruiken. Streel daarna voorzichtig over het hoofd tussen de ogen, maar vermijd de neus, omdat deze erg gevoelig is.

De reden dat je begint bij het hoofd is dat konijnen prooidieren zijn en van nature bang zijn om van achteren gepakt te worden. Als je een konijn direct op de rug aait zonder dat er eerst vertrouwen is opgebouwd, zal hij jou als een bedreiging zien. Een vertrouwensband is daarom essentieel.

Wanneer je konijn het aaien op het hoofdje fijn begint te vinden, kun je langzaam proberen om hem ook over zijn rug te aaien. Let goed op de lichaamstaal van je konijn. Als hij ontspannen zit, rustig ademt en misschien zelfs knarsetandt, dan geniet hij van de aandacht. Als het dier wegloopt, snel ademt of met grote ogen rondkijkt, voelt het zich waarschijnlijk niet op zijn gemak.

In dat geval kun je beter teruggaan naar het voeden uit je hand of je kunt iets lekkers op je been leggen, zodat je konijn zelf naar je toe komt om het op te halen. Blijf daarbij stil zitten en laat je konijn lekker zijn ding doen. Dit helpt om je konijn te laten zien dat hij niets te vrezen heeft van jou.

Geduld en wederzijds respect

Hoewel veel mensen denken dat konijnen knuffeldieren zijn die graag op schoot zitten, is dit in werkelijkheid vaak niet zo. In mijn ervaring is het opbouwen van een band met een konijn een kwestie van geduld en wederzijds respect.

Met tijd, aandacht en de juiste aanpak kun je een bijzondere relatie opbouwen, maar het is belangrijk te accepteren dat sommige konijnen nooit volledig tam worden.

En dat is ook helemaal prima!