Het nemen van de beslissing om een konijn als huisdier te nemen, vereist zorgvuldige overweging.

Vaak worden konijnen aangeschaft voor kinderen in dierenwinkels, meestal zijn dit jonge konijntjes waar zowel jij als je kinderen meteen verliefd op worden. Dat is begrijpelijk, want ze zijn schattig, klein en kijken je met liefdevolle ogen aan. Maar laten we eens stilstaan bij wat je eigenlijk weet over konijnen en hun aard.

Vergeet niet dat een konijn een levend wezen is. Ze zijn minstens zo slim als een hond of kat.

Het is belangrijk om te onthouden dat een konijn een levend wezen is. Ze zijn minstens zo intelligent als een hond of kat. Het is van essentieel belang om te beseffen dat een konijn niet als minder belangrijk mag worden beschouwd. Het komt nog vaak voor dat mensen denken dat konijnen van nature lief en knuffelig is ten opzichte van mensen en kinderen.

Echter, het is van groot belang te begrijpen dat konijnen tijd nodig hebben om te wennen aan hun nieuwe omgeving en de mensen om hen heen. Daarom zijn ze niet per definitie geschikt als huisdier voor (jonge) kinderen. Als je een konijn uit de dierenwinkel aanschaft weet je niks van de achtergrond van het konijn. Het is belangrijk om te begrijpen wat de mogelijke consequenties zijn van onwetendheid over het konijn dat je wilt aanschaffen.

Konijnen zijn prachtige huisdieren, maar het is van belang te beseffen dat er wel degelijk tijd en moeite in het konijn en hun verzorging moet worden gestoken.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen konijn zou moeten nemen als huisdier. Wat het wel betekent, is dat je grondig huiswerk moet doen voordat je de stap zet om een konijn te kopen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een konijn aanschaffen
  • Huisvesting
  • Het eten
  • De aandacht
  • Een partner
  • Gezondheid
  • Het gedrag
  • De opvoeding en verrijking

Een konijn aanschaffen

Als je hebt besloten een konijn in je leven te verwelkomen, is dat een geweldige eerste stap! Maar het begint pas echt als je op zoek gaat naar het juiste konijn. De gemakkelijkste manier is om naar een dierenwinkel te gaan of online te zoeken naar konijnenverkoopadvertenties. Echter, deze opties bieden weinig informatie over het konijn en zijn achtergrond.

Konijnen uit de dierenwinkel komen voornamelijk van een fokkerij en gaan daar na een aantal weken weg bij de moeder soms zelf al eerder dan de noodzakelijke 8 tot 12 weken.

Konijnen uit dierenwinkels komen vaak van fokkerijen en verlaten hun moeder al na een paar weken, soms zelfs voordat ze de noodzakelijke 8 tot 12 weken oud zijn. Hierdoor zijn ze minder goed ontwikkeld en missen ze belangrijke 'konijnenvaardigheden' die ze van hun moeder zouden moeten leren. Deze konijnen zijn meestal angstiger en moeilijker te socialiseren.

Bij het zoeken naar een konijn zie je vaak advertenties waarin termen als "hobbyfokker", "oeps nestje" of "goed met kinderen" staan vermeld. Het is moeilijk om het konijn goed in te schatten via een foto en een verhaal van mensen. Soms word je verleid door een schattig konijntje voor een lage prijs, maar het zegt weinig over hoe het konijn het bij jou thuis zal doen. En het zegt ook weinig over de gezondheid van je konijn. Natuurlijk zegt iemand dat alles goed is met het konijn. Echter zijn hier geen garanties op omdat je juist de achtergrond niet kent.

Ik wil echt niet alleen maar negatief praten over de advertenties, want er zijn vast ook goede mensen die het beste met het konijn en hun jongen voor hebben. Echter zijn er ook heel veel mensen die geld verdienen aan de konijnen. Dat gaat dan boven de verzorging, behoefte en welzijn van het konijn.

De verkopers weten ook niet hoe het konijn eigenlijk is. Het is natuurlijk nog een jong konijn en lastig in te schatten hoe het allemaal verloopt in de ontwikkeling. Ook willen de verkopers de konijnen jong verkopen. Dan ogen ze namelijk nog lief en schattig. Echter zegt dit niks over hoe je konijn is.

Nu denk je natuurlijk, maar waar zou ik dan moeten kijken voor een konijntje? Het is namelijk heel logisch dat je eerst aan de twee opties hierboven denkt. Gelukkig zijn er ook andere opties!

Er zijn gelukkig ook andere opties, zoals een opvang of dierenasiel.

In een opvang kennen de medewerkers het konijn en kunnen ze beoordelen of het konijn geschikt is voor jouw huishouden, of hij binnen of buiten moet worden gehouden en welke zorg het nodig heeft. De opvang heeft niet alleen oudere dieren; er worden ook regelmatig jongere konijnen afgestaan of gevonden.

Bij het kiezen van een konijn is het belangrijk te realiseren dat konijnen gemiddeld tussen de 6 en 16 jaar oud kunnen worden. Het overwegen van een ouder konijn met een gevormd karakter kan een slimme keuze zijn, omdat je dan weet wat je krijgt. Als je een jong konijn aanschaft kunnen ze in de puberteit flink veranderen.

Hoewel het misschien niet de eerste gedachte is, is het adopteren van een konijn uit een asiel of opvang een veel betere keuze voor zowel jou als het konijn. Ze helpen je bij het vinden van het juiste konijn dat past bij jouw wensen en behoeften. Elk konijn heeft zijn eigen unieke karakter, maar met tijd, geduld en goede informatie kom je al een heel eind.

Als er problemen zijn of de klik ontbreekt, kan het konijn altijd terug naar het asiel waar ze je begeleiden en helpen. Dagelijks worden er konijnen binnengebracht die snakken naar een liefdevol en voor altijd thuis. Het konijn staat echt centraal in de opvang.

Huisvesting

Voordat je een konijn aanschaft, is het cruciaal om te bepalen of je het konijn binnen of buiten wilt huisvesten. Hoewel je deze keuze later kunt aanpassen, is het belangrijk om te weten wanneer dit het beste kan gebeuren. Een konijn dat gewend is aan een binnen omgeving kan niet zomaar naar buiten worden verplaatst, en andersom.

Binnen huisvesten

Wanneer je hebt besloten om je konijn binnenshuis te houden, is het essentieel om te realiseren dat het konijn moet wennen aan de geluiden in huis. Ongeacht de herkomst is de omgeving volledig nieuw voor je konijn, inclusief de nieuwe geuren, de nieuwe woning en de nieuwe mensen. Konijnen hebben tijd nodig om te wennen voordat ze zich op hun gemak voelen en zich laten zien. Vertrouwen opbouwen kost ook tijd.

De meeste binnen konijnenhokken of konijnenkooien die je ziet op internet zijn te klein om het konijn 24/7 in te laten. Konijnen zijn hele slimme actieve dieren. Het beste is om een hok of kooi te hebben voor als je er niet bent. Als je dan thuis bent zet je hem open en lopen ze vrij rond. Je kunt om het hok een ren maken zodat ze wel kunnen rennen en rondspringen, maar toch hun eigen veilige plekje hebben. Mochten ze zich af willen zonderen.

De meeste konijnenhokken of kooien die online te zien zijn, zijn te klein om het konijn 24/7 in te houden. Konijnen zijn slimme en actieve dieren. Het is het beste om een hok of kooi te hebben voor momenten waarop je er niet bent. Als je thuis bent, kun je de deur openen zodat ze vrij kunnen rondlopen. Je kunt ook een ren rond het hok plaatsen, zodat ze kunnen rennen en springen terwijl ze toch hun eigen veilige plek hebben om zich terug te trekken als ze dat willen. Dan kunnen ze ook lekker rennen en springen als je er zelf niet bent.

Sommige konijnen worden alleen uit het hok gehaald om te knuffelen, maar daar worden ze niet gelukkig van. Konijnen hebben echt hun vrijheid nodig om rond te lopen, te rennen, te springen, rechtop te staan en voldoende beweging te krijgen. Als je de binnenruimte binnen niet wilt opofferen voor een ren of vrije uitloop zou ik niet beginnen aan een binnenkonijn.

Als je je konijn vrij in huis wilt laten rondlopen, kan het dier op een gladde vloer uitglijden en zich onzeker voelen. Leg daarom een kleed of stuk vinyl neer zodat het konijn zich zekerder kan bewegen zonder bang te zijn om uit te glijden.

Plaats het konijn niet in de tocht als je het binnen houdt, omdat konijnen gevoelig zijn voor verkoudheid. Het is ook belangrijk om te weten dat konijnen slechter tegen warmte kunnen dan tegen kou. Plaats het konijn daarom niet in direct zonlicht of achter een raam waar de zon op schijnt. Vooral in de zomer kunnen de temperaturen binnen huizen extreem hoog worden, en hoewel airconditioning of ventilatoren kunnen helpen, moeten ze niet rechtstreeks op het konijn worden gericht en mag het niet te koud worden ingesteld, om te voorkomen dat het konijn te snel afkoelt en ziek wordt.

Buiten huisvesten

Als je hebt besloten dat jouw konijn buiten wordt gehouden, is het belangrijk te weten dat de meeste standaard konijnenhokken niet voldoende zijn voor het konijn om hun energie kwijt te kunnen en daardoor niet gelukkig zijn. Het is altijd noodzakelijk om een ren rond het konijnenhok te hebben.

Houd er rekening mee dat konijnen van graven houden, dus zorg ervoor dat het gaas dat de ren omgeeft, diep genoeg in de grond zit om te voorkomen dat ze ontsnappen.

Verder moet je ook hier rekening houden met het klimaat! Zorg ervoor dat de konijnen beschutting hebben tegen extreme temperaturen. Plaats het hok niet in direct zonlicht, tocht en zorg voor voldoende schaduw.

Ten slotte is het van belang om rekening te houden met mogelijke roofdieren. Hoewel konijnen zelf geen roofdieren zijn, omdat ze herbivoren zijn, zijn ze wel prooi voor andere dieren. Het is noodzakelijk om stevig gaas te gebruiken waar roofdieren niet doorheen kunnen knagen en overweeg zelfs om de ren van bovenaf af te sluiten. Het beste is martergaas te gebruiken. Door kippengaas kunnen namelijk roofdieren en de konijnen heen knagen.

Zorg ervoor dat het konijn ondanks de buitenomgeving de juiste aandacht en zorg krijgt. Konijnen hebben, ongeacht het weer, aandacht, gezelschap, liefde en goede verzorging nodig.

Denk bij roofdieren bijvoorbeeld aan: (wilde) vogels, katten, honden, vossen en marters.

Het eten

Konijnen zijn herbivoren en hun dieet bestaat uit verschillende categorieën voeding:

Hooi en Ruwvoer:

Het hoofdbestanddeel van het dieet van een konijn is hooi en ander ruwvoer. Onder ruwvoer vallen hooi, takken, bladeren en gras. Ruwvoer is essentieel voor een goede stoelgang en helpt de tanden van het konijn te slijten. Dit betekent dat knaag- en likstenen niet nodig zijn, en juist gevaarlijk kunnen zijn voor het konijn. Het is beter om het konijn een grote tak te geven om aan te knagen.

Als het konijn niet genoeg hooi en ruwvoer eet worden konijnen ziek. De maag wordt dan niet genoeg geprikkeld en komen de darmen stil te liggen. Daardoor gaat het konijn minder eten en minder poepen. Konijnen kunnen als ze niet eten binnen 24 uur overlijden. Het is echt belangrijk om je konijn goed in de gaten te houden – zodat het konijn altijd drinkt, eet, poept en plast.

📘
Zo'n 80% van het voer, per dag, moet bestaan uit hooi en ruwvoer. Er bestaan heel veel soorten hooi. Probeer uit welk hooi voor jouw konijn het beste is, zodat ze het echt lekker vinden! Kijk goed of je konijn het hooi eet.

Groente:

Groente is een lekkernij voor konijnen, vergelijkbaar met snoepjes voor mensen. Het is belangrijk te onthouden dat groente een traktatie is en geen hoofdvoer. Een konijn heeft minstens één keer per dag groente nodig. Als het konijn niet gewend is aan groente, begin dan met kleine hoeveelheden en bouw dit langzaam op.

Hardvoer (Brokken):

Konijnenbrokken zijn ook een traktatie voor het konijn, maar het is van belang te beseffen dat dit een calorierijke traktatie is. Het wordt aanbevolen om het konijn 20 tot 25 gram brokken per kilogram lichaamsgewicht te geven. Let op of het konijn de brokjes opeet en pas de hoeveelheid aan als nodig. Overmatige consumptie van brokken kan leiden tot verminderde inname van hooi, wat niet wenselijk is.

Bij de keuze van voer is het belangrijk te letten op de samenstelling en ingrediënten. Brokken zoals biks of Science Selective zijn veilig omdat ze geen toegevoegde suikers bevatten en wel de benodigde voedingsstoffen. Over het algemeen geldt dat voer met eenvoudige, natuurlijke verpakkingen beter is voor het konijn, omdat deze minder suikers en kleurstoffen bevatten. Dit geldt ook voor konijnensnoepjes die in winkels verkrijgbaar zijn. Het motto is: hoe saaier de verpakking hoe beter het product.

Sommige mensen geven geen brok. Dat is ook nog een optie. Let er wel op dat je konijn genoeg voedingstoffen binnen krijgt in de vorm van hooi en groentes. Ze moeten dan echt veel meer groentes krijgen dan één keer per dag.

De aandacht

Als kersverse konijnenouder is het belangrijk om te begrijpen dat je nieuwe pluizige vriendje aandacht en zorg nodig heeft. Vooral als je (in het begin) één konijn hebt. Aandacht omvat niet alleen de juiste verzorging, maar ook het opbouwen van een sterke band tussen jou en je konijn.

Jonge konijnen, en eigenlijk konijnen in het algemeen, zijn vaak alert op hun omgeving omdat ze klein(er) zijn en veel dingen als potentieel gevaarlijk zien. Het is vergelijkbaar met wanneer er plotseling een reus voor je staat die je niet kent en je jezelf klein en angstig voelt.

Het vergt tijd en geduld van beide kanten om aan elkaar te wennen. Je moet je konijn leren kennen en je konijn moet jou leren kennen. Het opbouwen van een band gebaseerd op vertrouwen is van groot belang voor een goede relatie met je konijn.

Als je je konijn alleen voedt en hydrateert en het voor de rest alleen laat zitten, zal het dier diepongelukkig zijn. Konijnen hebben behoefte aan gezelschap en interactie, net als wij.

Belangrijk om te weten is dat konijnen van nature niet houden van opgepakt te worden, omdat het hun gevoel van controle wegneemt. Het is uiteraard soms nodig, bijvoorbeeld om ze te verplaatsen of naar de dierenarts te brengen, maar over het algemeen voelen konijnen zich het prettigst met hun vier pootjes op de grond. Aaien daarentegen wordt vaak gewaardeerd, vooral als je het konijn over zijn hoofdje, wangetjes en rug aait.

Wees voorzichtig als je bij de achterkant van het konijn komt, want dit ervaren ze soms als bedreigend. Het is waarschijnlijk dat je konijn ongemakkelijk wordt en wegrent wanneer je dit doet. Om een goede en vertrouwensband op te bouwen, is dat handig om te weten!

Een partner voor je konijn

Konijnen zijn van nature echte groepsdieren. Wanneer je een konijn in gezelschap van een soortgenoot plaatst, zie je direct een positieve verandering. Ze communiceren met elkaar, begrijpen elkaars behoeften, en genieten van elkaars gezelschap door samen te spelen en op ontdekkingstocht te gaan.

Stel je voor dat je jezelf in een grote wereld bevindt, omringd door anderen die een andere taal spreken en andere gewoontes hebben dan jij. Hierdoor voel je je automatisch ongemakkelijk. Als er echter iemand is die dezelfde taal spreekt en vergelijkbare gewoontes heeft, voel je je meteen op je gemak en gelukkiger. Je wordt begrepen.

Dit is precies hoe een konijn zich voelt. Het is belangrijk op te merken dat niet alle konijnen meteen goed met elkaar overweg kunnen. Vaak is hulp nodig om konijnen succesvol aan elkaar te koppelen, aangezien dit een complex en stressvol proces is voor de konijnen.

De meest succesvolle combinatie is een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster). Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen bijna nooit goed samenleven. Als je ervoor kiest om een tweede konijn aan te schaffen en het is een mannetje en een vrouwtje, moet je voorzichtig zijn, aangezien konijnen zich snel voortplanten. Het is het beste om beide konijnen te laten steriliseren of castreren bij de dierenarts, wat ook helpt bij het verminderen van territoriaal gedrag bij het mannetje.

Als je alleen het mannetje helpt en het vrouwtje niet, zullen de hormonen in het vrouwtje blijven en zal ze graag een nestje willen maken. Het is echter raadzaam om haar te laten helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder het risico op kanker op latere leeftijd.

Als je alleen het vrouwtje helpt en niet het mannetje, is de kans groot dat het vrouwtje herhaaldelijk wordt lastiggevallen door het mannetje vanwege zijn libido en onverminderde behoeften. Het is essentieel om zowel het mannetje als het vrouwtje te helpen voor een evenwichtige en gelukkige relatie. Mocht je toch kiezen om wat voor reden dan ook om één konijn te laten helpen dan is de keuze om het mannetje te helpen raadzaam.

Als je een maatje voor je konijn wilt, is het aan te raden om naar een asiel of opvang te gaan waar professionals de konijnen aan elkaar kunnen koppelen. Konijnen kunnen elkaar leuk vinden, maar soms kunnen ze elkaar ook aanvallen. Het is moeilijk om deze interacties te voorspellen, daarom is deskundige hulp bij het koppelen handig en belangrijk.

Een voordeel van het adopteren van een konijn uit een asiel of opvang is dat het konijn al gesteriliseerd of gecastreerd is en al de nodige vaccinaties heeft gehad. Binnen korte tijd kun je je konijn een nieuw maatje bezorgen dat goed bij hem of haar past.

Mocht de kennismaking thuis niet soepel verlopen, neem dan gerust contact op met de professionals. De konijnen zijn op neutraal terrein aan elkaar gekoppeld, en thuiskomend kan de dynamiek anders zijn. Het kan even duren voordat ze hun rangorde bepalen en aan elkaar wennen in de nieuwe omgeving.

Wanneer je de konijnen mee naar huis neemt, zul je waarschijnlijk meteen verschil merken in het gedrag van je konijn. Ze zullen blij en gelukkig zijn, elkaar verzorgen, samen spelen, eten, drinken, springen en heerlijk samen slapen. Een mooier geschenk kun je je konijn niet geven dan een liefdevol konijnenmaatje.

Gezondheid konijn

Als trotse eigenaar van een konijn is het essentieel om de 'handleiding' van jouw harige vriend te leren begrijpen, net zoals je zou doen voor elk ander huisdier. Daarbij heb je ook kennis nodig over waar je op moet letten in verband met de gezondheid van je konijn.

Laten we beginnen met de vacht, een opvallend kenmerk. Een gezonde vacht hoort glad te zijn, met haren die dezelfde richting op liggen en mooi aangesloten zijn. Uiteraard zijn er ook kortharige konijnen, waarbij de vacht wat meer rechtop staat.

Bij langharige konijnen is het belangrijk om op te letten voor klitten, die overal kunnen voorkomen, zelfs onderaan het konijn, waardoor het dier moeite kan hebben met ontlasting. Daarom is het aan te raden om je konijn dagelijks te controleren.

Als je kale plekken, wondjes, schilfers of rode plekken op de vacht opmerkt, duidt dit op een probleem. In dat geval is het verstandig om je konijn door een dierenarts te laten nakijken.

De ogen van een konijn horen helder en schoon te zijn. Soms hebben konijnen een beetje 'slaap' in hun ogen, wat vergelijkbaar is met bij mensen. Dit is natuurlijk niet schadelijk. Echter, als je pus ziet of het oog lijkt beschadigd, is het raadzaam om direct naar de dierenarts te gaan.

De neus hoort ook schoon te zijn. Als je snot of pus ziet, bestaat er een grote kans dat je konijn verkouden is of ziek. In dit geval heeft je konijn dringend hulp nodig van een dierenarts.

Hetzelfde geldt voor de oren van je konijn. Controleer regelmatig of ze schoon zijn, vooral bij hangoorkonijnen waar sneller vuil kan ophopen. Overmatig krabben aan de oren, schudden of het hoofd scheefhouden zijn tekenen dat je konijn last heeft van zijn oren en medische hulp nodig heeft.

De voortanden van een konijn behoren recht op elkaar te staan, waarbij de bovenste tanden iets over de onderste heen vallen. Als de tanden ongelijk zijn, scheefgroeien of te lang worden, is het verstandig om het gebit door een dierenarts te laten controleren. Konijnen hebben tanden die hun hele leven blijven groeien, dus regelmatige controles zijn aanbevolen.

Je kunt de kiezen van je konijn niet zelf zien, maar als je merkt dat je konijn kwijlt of minder eet, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Het konijn moet ook soepel bewegen, zie je dat je konijn moeilijker loopt of minder soepel zijn dagelijkse dingen kan doen ga met het konijn naar de dierenarts. Misschien heeft het konijn pijn en kan je het konijn beter laten voelen door pijnstilling.

Het knippen van nagels is ook essentieel. Bij konijnen die binnen leven, moet dit ongeveer elke 3 maanden gebeuren. Bij buitenkonijnen is dit minder vaak nodig, maar blijf het controleren. Te lange nagels kunnen problemen veroorzaken bij het lopen of blijven haken, wat gevaarlijk kan zijn.

Het is ook belangrijk om op de ontlasting en eetgewoonten van je konijn te letten. Als je merkt dat je konijn niet meer plast of keutelt, kan dit heel snel gevaarlijk worden. Konijnen moeten gedurende de dag blijven eten om hun darmen actief te houden. Een periode van niet eten kan het spijsverteringssysteem van streek brengen, wat kan leiden tot problemen zoals een gasbuik of verstopping. Raadpleeg altijd een dierenarts voor de juiste behandeling.

Het konijn kan binnen 24 uur doodgaan als ze niet eten.

Als het konijn bijvoorbeeld diarree heeft van bepaalde groente of bepaald voer is het ook niet goed. Het konijn kan snel uitdrogen en stoppen met eten doordat de maag van streek is.

Plakpoep en diarree worden vaak met elkaar vergeleken. Echter is het zo dat plakpoep niet slecht is voor het konijn. Het konijn eet het zelfs op! Diarree is echt waterig en plakpoep zijn keuteltjes aan elkaar maar wel rondjes. Let daarom goed op of het diarree of plakpoep is voordat je de dierenarts inschakelt. Bij twijfel natuurlijk altijd bellen en advies vragen.

Zorg er ook voor dat je konijn is ingeënt. Dat beschermt je konijn tegen de besmettelijkste en dodelijkste ziektes. Natuurlijk kan een konijn dan altijd nog ziek worden. Er bestaan ook verschillende ziektes onder konijnen. Let daarom altijd goed op het gedrag van het konijn.

Wijkt het gedrag af van wat je normaal gesproken ziet is er 9 van de 10 keer iets mis met je konijn. Het konijn probeert je dat dan duidelijk te maken. Zorg dat de inenting elk jaar herhaald wordt om het konijn optimaal te beschermen.

Het gedrag van een konijn

Elk konijn heeft zijn eigen persoonlijkheid en unieke manier van communiceren. Er zijn bepaalde gedragingen waaraan je kunt aflezen hoe je konijn zich voelt. Vergelijkbaar met hoe je aan de staart van een hond kunt zien of hij gelukkig is, heeft een konijn ook kenmerkende gedragingen die iets laten zien.

Gelukkig en ontspannen

  • Bunnyflop: je konijn is lekker aan het rondlopen en valt dan op zijn zij of rug neer. Dat is echt een teken dat je konijn op zijn gemak en gelukkig is. Het lijkt of er iets mis is met het konijn. Maar het is echt een teken van totale ontspanning.
  • Knarsetanden: heeft twee betekenissen. Of het konijn heeft pijn of het konijn is lekker aan het genieten en gelukkig. Als je je konijn over zijn hoofdje aait of lekker met hem aan het kroelen bent kan je het soms horen.
  • Wassen: Het konijn voelt zich veilig. Konijnen zijn hele schone dieren en gaan soms zo op in het wassen dat ze de omgeving helemaal vergeten. Het konijn voelt zich heel erg veilig en op zijn gemak in de omgeving.
  • Binkies: doen konijnen als ze heel blij zijn! Het houdt in dat ze gekke sprongen maken waarbij ze de achterpoten wegslaan in de lucht.

Angstig is of stress

  • Plat op de grond liggen: als het konijn echt helemaal plat op de grond ligt en wil verdwijnen in de grond, dan voelt het konijn zich niet veilig en vindt die iets eng.
  • Poot heffen: als het konijn één van zijn twee voorpootjes omhoog heeft en het dan weer neer zet is het konijn alert en onzeker. Het kan zijn van een geluid of als er in de ogen van het konijn gevaar dreigt.
  • Oren plat in de nek leggen: dat is een teken dat je konijn iets eng vindt. Het konijn is dan echt heel bang en voelt zich niet fijn in een bepaalde situatie.
  • Stampen: dat gebeurt als er gevaar dreigt. Als het konijn bang is voor iets in de omgeving. Het kan ook zijn dat het konijn boos of geïrriteerd is door een bepaalde situatie. Het konijn kan ook zich alleen voelen of verveeld zijn.
  • Wegrennen: als het konijn schrikt van een geluid of een beweging in de buurt kunnen ze heel hard wegrennen. Het is echt een vluchtreactie.
  • Verstoppen: een konijn dat onzeker is en zich niet op zijn gemakt voelt in zijn omgeving zou snel geneigd zijn om zich te verstoppen. Merk je dit gedrag op bij het konijn kijk dan goed waar het konijn zich niet op zijn gemak van voelt. Dan zou je het kunnen veranderen. Het konijn is dan meer op zijn gemak en zekerder.

Territoriaal gedrag

  • Kin over dingen wrijven: dat doet het konijn eigenlijk om zijn eigen geur achter te laten. Zo bakent die zijn territorium af. Het zou ook kunnen zijn dat het konijn later nog terug wil komen om er zijn tanden in te zetten.
  • Bijten in de kont van een ander konijn: dit doen konijnen als ze iets willen aangeven aan het andere konijn. Bijvoorbeeld als het konijn wil relaxen en geen zin heeft in drukte.
  • Bijten in de nek van een ander konijn: dit doen konijnen als ze willen gaan rijden op het andere konijn.
  • Bijten naar de hand als je eten wilt geven: dan kom je in het territorium van je konijn. Het konijn geeft dan aan dat je op zijn veilige plekje bent. Het zou kunnen helpen je konijn een maatje te geven of het hok groter te maken voor het konijn.
  • Bijten in je eten of kleding: kan betekenen dat je in de weg staat of dat je konijn aandacht van je wilt.
  • Elkaar achtervolgen: dit is om de rangorde te bepalen tussen de twee konijnen. Zolang dat niet is bepaald blijven ze dat doen.
  • Bijten of grommen: dan geven konijnen aan dat ze het ergens niet mee eens zijn. Bijvoorbeeld als je de nagels wilt knippen van het konijn. En hij vindt het echt niet leuk, probeert die dat zo duidelijk te maken aan je.

Alert gedrag

  • Overeind staan met de oren omhoog: dat kan betekenen dat het konijn iets hoort wat die nog niet eerder heeft gehoord, opgewonden is of dat er gevaar dreigt.
  • Languit liggen met de oren omhoog: doet een konijn meestal als die iets interessants in de omgeving ziet, hoort of ruikt.
  • Een oor omhoog: dan is het konijn half geïnteresseerd. Het konijn vindt het niet interessant genoeg om volledig de aandacht erbij te hebben, maar wilt het ook niet missen.
  • Oren op en neer en heen en weer bewegen: is het konijn opgewonden, geconcentreerd of enthousiast. Het konijn probeert dan de omgeving goed waar te nemen wat er allemaal gebeurt.

Opvoeding en verrijking

Als eigenaar van een konijn is het belangrijk te realiseren dat ook deze huisdieren opvoeding en aandacht nodig hebben. Konijnen zijn buitengewoon slimme dieren en kunnen goed getraind worden. Je kunt ze namelijk hun naam aanleren, zindelijk maken, trucjes laten doen, spelletjes spelen en samen op ontdekkingstocht gaan.

Een bijzonder effectieve manier om het konijn mentaal uit te dagen, is door middel van voedingsspelletjes. Verspreid brokjes op diverse plekken in het hok, zodat het konijn actief moet zoeken naar zijn voedsel. Of hang het eten op, zodat het dier moeite moet doen om eraan te komen. Ook zijn er speciale spellen, zoals de zogenaamde puppy-puzzels met vakjes of snuffelmatten, die het konijn uitdagen en bezighouden. Dit stimuleert het gebruik van hun hersenen en zintuigen om de verborgen beloning te vinden.

Daarnaast kunnen speeltjes zoals een balletje met een belletje voor vermaak zorgen. Het konijn kan hiermee zelf spelen door het op en neer te gooien, maar ook interactie met de eigenaar is mogelijk door het balletje heen en weer te rollen.

Het is van belang om je konijn voldoende bezigheden te bieden. Het is opvallend dat veel konijnenhouders enkel bakjes gebruiken voor water, maar niet voor voedsel. Het dwingt het konijn om actief op zoek te gaan naar hun eten, wat de algehele activiteit stimuleert. Let wel op het weer. Als het regent wordt het voer nat en vies en eet je konijn het niet meer. Zorg ervoor dat he eten altijd droog staat.

Als je konijn begint te knagen aan objecten die daar niet voor bedoeld zijn, is het een duidelijk signaal dat het meer uitdaging en verrijking nodig heeft.

Gelukkig hoeft dit niet duur te zijn!

Zelfs een simpele wc-rol gevuld met hooi en brokjes kan al voldoende zijn om je konijn te vermaken. Let er wel op dat het konijn het karton alleen kapotscheurt en niet opeet, aangezien karton verstopping kan veroorzaken en schadelijk is.