Veel mensen laten hun konijnen buiten verblijven. Dit is natuurlijk prettig voor het konijn, maar het brengt ook extra zorg en gevaren met zich mee. Gevaar kan ontstaan in de vorm van andere dieren of het risico van ontsnapping van het konijn. Extra zorg is nodig in de vorm van regelmatig controleren op ziektes en het vaak bezoeken van het konijn voor extra aandacht.

Zoals al eerder aangegeven in 'Een Konijn: Hoe en Wat?!' onder het kopje 'Huisvesting', is een standaard hok van de dierenwinkel of elders niet voldoende. Een konijn heeft echt behoefte aan ruimte, om te rennen en rechtop te kunnen staan. Hoewel de meeste hokken een ren hebben, is deze vaak te klein om het konijn voldoende bewegingsruimte te bieden.

Het is belangrijk om een ruim verblijf te hebben waar het konijn zichzelf kan zijn. Dit betekent: rennen, springen, nieuwe geuren ontdekken, graven, klimmen, rechtop staan en zich lekker uitleven.

Echter, het buiten laten verblijven van konijnen brengt vele gevaren en problemen met zich mee, zoals:

  • Roofdieren
  • Ontsnappen
  • Soortgenoten
  • Zieke/oudere konijnen
  • Klimaat

Roofdieren

Een konijn is van nature een prooidier voor roofdieren. Zeker wanneer hij buiten in een ren zit, is hij kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren zoals: marters, vossen, katten, honden, wolven en vogels.

Bij het kopen of zelf maken van een konijnenren is het belangrijk om aandacht te besteden aan het type gaas dat wordt gebruikt. "Kippengaas" is bijvoorbeeld niet voldoende, aangezien roofdieren er gemakkelijk doorheen kunnen komen. Het beste is om dikker en steviger gaas te gebruiken zoals martergaas, zodat er geen roofdieren door het gaas heen kunnen breken. Zowel het ingegraven gaas onder de grond als het gaas wat je gebruikt om de ren mee te maken.

Een ander belangrijk aspect is de hoogte van de ren. Het veiligste is om een ren te maken die overdekt is. Bij het bouwen van een overdekte ren moet je ervoor zorgen dat deze hoog genoeg is. Dit is belangrijk, zodat je de ren gemakkelijk kunt schoonmaken en voor de konijnen kunt zorgen. Je moet immers zelf ook in de ren kunnen lopen en staan.

Ontsnappen en buitenhok tips

Het is belangrijk om de konijnen ren hoog genoeg te maken, zodat het konijn er niet uit kan springen of klimmen.

Ja, je hoort het goed: KLIMMEN!

Konijnen blijken ware Houdini's als het aankomt op ontsnappen. Ze kunnen hoger springen dan je zou verwachten. Zelfs een klein konijn kan gemakkelijk over een hoogte van 60 cm springen, laat staan als je een middelgroot of groot konijn hebt, die halen makkelijk één meter tot ongeveer anderhalve meter.

Naast springen, zijn konijnen ook bedreven in klimmen. Ze doen dit door tegen het gaas te springen, omhoog te klimmen en er vervolgens overheen te springen. Zorg ervoor dat het gaas fijnmazig genoeg is, zodat ze niet er doorheen kunnen met hun tenen en niet kunnen klimmen.

Voor sommige mensen is een hoge ren in de tuin geen optie. Een alternatief is om de ren één tot anderhalve meter hoog te maken en aan de zijkanten een houten lat te bevestigen in een hoek van 90 graden. Door hier gaas aan te bevestigen en de ren hoog genoeg te maken, kunnen konijnen er niet meer uit klimmen. Je ziet zulke oplossingen ook vaak om een kat in de tuin te houden.

Als het konijn klimt is het verticaal. Als hij bij de 90 graden hoek komt dan moet het konijn op zijn kop klimmen en dat gaat niet lukken. Het konijn heeft geen klauwen en kan zo het gewicht van zichzelf niet ondersteboven houden met zijn tenen.

Let er wel op dat de ren niet laag is, zodat het konijn op het gaas kan springen en er zo alsnog uit kan. Hou daarom een minimale hoogte van één meter tot anderhalve meter aan.

Verder moet je aan de ondergrond van de konijnenverblijfplaats denken. Konijnen zijn van nature uitstekende gravers. Als je konijnen op gras laat lopen, is de kans groot dat ze onder de ren door graven en ontsnappen. Er zijn verschillende oplossingen hiervoor, zoals het bestraten van de ren zodat graven niet mogelijk is. Zorg in dat geval wel dat de konijnen voldoende groenvoer krijgen als ze geen toegang hebben tot gras of bladeren.

Een andere optie is om gaas onder het gras te leggen, hoewel dit een uitdaging is is het een goede oplossing. Hierbij verwijder je de toplaag, leg je het gaas eronder en bedek je het. Zorg ervoor dat het gaas goed onder de grond en de ren zit, zodat het konijn nergens met zijn nagels of voeten achter kan blijven hangen in het gaas. Let ook op dat je het gaas aan de onderkant vast maakt aan de zijkanten van de ren zodat daar geen gaten ontstaan aan de zijkant.

Konijnen kunnen ook proberen de ren op te tillen of weg te duwen. Daarom is het belangrijk om de ren goed vast te zetten met palen in de grond, zodat er geen beweging in te krijgen is. Konijnen zijn verrassend vindingrijk als het op ontsnappen aankomt. Voorkom dit door de ren stevig te bevestigen.

In het kort: konijnen zijn echte meesters in ontsnappen

Op een gegeven moment krijgt bijna iedereen te maken met het ontsnappen van konijnen. Neem dus de juiste voorzorgsmaatregelen voordat je het konijn in zijn verblijf plaatst. Niemand wil zijn konijn kwijtraken en achternajagen om hem te vangen. Dit veroorzaakt veel stress voor zowel jou als het konijn. Pas daarom echt de adviezen toe voordat je aan konijnen buiten begint.

Als je meerdere konijnen hebt die buiten verblijven, kan het ontsnappen leiden tot het herzien van de rangorde van de konijnen. Een ontsnapt konijn ruikt namelijk anders, wat conflicten tussen konijnen kan veroorzaken.

Het is ook gevaarlijk als een konijn ontsnapt, want een 'huis-konijn' kan niet overleven in het wild. Het is letterlijk een doodvonnis als je het konijn niet kunt vinden en terugplaatsen in de ren. Geen enkele konijnenliefhebber wil dat zijn konijn verdwijnt, zoekraakt of sterft.

Soortgenoten

Als je je konijnen buiten houdt, is het verstandig om ze met een ander konijntje, een vriendje of vriendinnetje, of zelfs in een groep te houden.

Konijnen raken namelijk snel verveeld en worden eenzaam als ze alleen buiten zitten zonder hun soortgenoten. Het is belangrijk, zowel in de winter als in de zomer, dat ze elkaar gezelschap houden en elkaar ondersteunen in verschillende weersomstandigheden.

In de winter kunnen ze heerlijk bij elkaar liggen en samen spelen om warm te blijven. In de zomer kunnen ze elkaar wassen en rustig uitrusten in elkaars gezelschap. Konijnen moeten altijd samen zijn, maar dit geldt zeker wanneer ze buiten worden gehouden.

Als de konijnen buiten zitten, zijn de mensen, de baasjes, niet 24/7 bij de konijnen. Je zou het zelf ook niet leuk vinden om constant alleen in een ruimte te zijn en af en toe bezoek te krijgen. Konijnen hebben net als mensen behoefte aan gezelschap en aan liefde van een soortgenoot.

Natuurlijk kunnen mensen niet dezelfde taal spreken als hun konijnen. Je kunt het gedrag van je konijn inschatten, maar je zult nooit een konijn worden en hun gedrag en taal volledig begrijpen.

Konijnen begrijpen elkaar goed en weten hoe ze met elkaar moeten omgaan, of het nu gaat om spelen, wassen, slapen of rusten.

Zieke/oudere konijnen

In de winter is het belangrijk om rekening te houden met konijnen die ziek zijn of ouder zijn, omdat zij minder goed bestand zijn tegen de kou. Er bestaat zelfs een risico op onderkoeling. Hun weerstand is vaak slechter dan jonge gezonde konijnen. Let daarom extra op tocht en kou.

Breng het konijn snel mogelijk naar binnen en verwarm hem geleidelijk. Leg niet direct een warme kruik bij het konijn, maar laat de temperatuur langzaam stijgen. Als je je konijn mee naar binnen neemt leg hem dan niet in de woonkamer waar de verwarming of open haard aan staat. Dat is echt te warm in één keer voor je konijn. Daarmee doe je meer slecht mee dan goed.

Raadpleeg ook altijd zo snel mogelijk een dierenarts voor behandeling en advies. Onderkoeling kan namelijk zeer gevaarlijk zijn, dus dit is iets om serieus rekening mee te houden.

Zelfs gezonde konijnen kunnen problemen krijgen als het vriest. Als een konijn door de sneeuw loopt, kunnen hun voetzolen bevriezen. Als je een konijn met lange oren hebt, kan het puntje van de oren bevriezen.

Als je konijn van een binnen omgeving naar een buitenomgeving gaat, moet het echt wennen aan de temperatuur. Het konijn is namelijk niet gewend aan extreme winter- of zomeromstandigheden. En hun wintervacht is daardoor minder goed ontwikkeld als bij een konijn die altijd buiten heeft gezeten. Hierdoor is je konijn extra vatbaar voor verkoudheid of griep.

Houd het konijn daarom goed in de gaten tijdens de winter. Bij twijfel is het altijd verstandig om de dierenarts te bellen voor advies. Het is beter om een keer te veel te bellen voor advies of eventuele behandeling dan te weinig.

Klimaat

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het klimaat waarin je konijn leeft. Je leeft dus mee met de seizoenen. Elk seizoen heeft extra aandachtspunten van de verzorging. Meer handige tips hierover vind je in het artikel 'Konijnen in de zomer en winter'. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten met betrekking tot temperatuurwisselingen om ervoor te zorgen dat je konijn gezond en gelukkig blijft.