Konijnen in de zomer en winter

· Leestijd 3 minuten
Konijnen in de zomer en winter

Wanneer je konijn buiten verblijft, is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat. Konijnen reageren op temperatuurwisselingen, en dus eisen ze extra zorg gedurende de verschillende seizoenen om gezond te blijven. Konijnen kunnen over het algemeen beter tegen de kou (als ze buiten gewend zijn) dan tegen de warmte.

De plaatsing van het hok is van groot belang.

Zomer

Het is absoluut geen goed idee om de behuizing van de konijnen vol in de zon te plaatsen. Zorg altijd voor voldoende schaduw, zodat je konijnen kunnen afkoelen. Het is het beste als je konijn zelf zijn plek kan kiezen waar die op dat moment behoefte aan heeft, zon of schaduw.

Er is als je de behuizing vol in de zon zet een risico op oververhitting vanwege hun vacht. Het is belangrijk om een koelpad of flessen met bevroren water in de ren en hok te leggen. Dan kan je konijn er verkoeling van krijgen. Leg het verspreid zodat je konijn zelf kan beslissen of die daar tegen aan wil liggen of niet. Meestal hebben konijnen last van de hitte bij een temperatuur van 25 graden of hoger.

Het is belangrijk om je konijn goed in de gaten te houden op warme dagen en regelmatig vers water aan te bieden. Let ook op de bodembedekking in het hok, zaagsel of stro is te warm en stoffig als het warm is. Hennepvezel is daarentegen geschikter in de zomer. Het neemt goed vocht en geurtjes op, het is zacht, stofvrij en niet te warm voor je konijn.

In de zomer is het zorgen voor schaduw, vers water én verkoeling het belangrijkste.

Winter

Naast warmte zijn konijnen ook gevoelig voor verkoudheid door tocht en kou. In de winter vergt de zorg voor je buitenkonijn extra aandacht.

In de winter is de zorg een andere onderneming dan in de zomer.

De plaatsing van het hok moet goed doordacht zijn, zodat het niet teveel blootgesteld wordt aan tocht, wind, sneeuw of regen. In de ren moet je daar ook op letten. Konijnen zitten namelijk niet alleen maar in het hok in de winter. Ook in de ren moet er een plek zijn uit de tocht dat ze lekker buiten kunnen zitten.

Eventuele oplossingen voor tocht, wind, sneeuw of regen zijn:

  • Winddoeken
  • Jutezakken
  • Bouwzeil
  • Tafelzeil
  • Beschermhoezen
  • Plexiglas

Let er wel op dat als je zeil, beschermhoezen of plexiglas gebruikt er voldoende ventilatie door de ren en het hok moet komen. Het is echt bedoeld tegen de weersomstandigheden. Maar er moet natuurlijk altijd voldoende ventilatie door het hok kunnen komen.

De bodembedekking voor je konijn is in de winter anders. Stro is uitstekend geschikt, maar zorg voor een absorberende onderlaag zoals hout- of papierkorrels. Hier bovenop leg je een dikke laag stro. Je gebruikt stro omdat dat hol is en daardoor houdt het veel warmte vast. Zo heeft je konijn een warme plek in de winter. Begin hiermee als de temperatuur rond de vijf graden is. Of als je merkt dat je konijn het eerder koud heeft doordat die bijvoorbeeld ouder of ziek is.

Om te controleren of je konijn het niet te koud of te warm heeft, kun je het beste het kuiltje in de nek van het konijn voelen. Dit geeft een goed beeld van de lichaamswarmte van je konijn. De temperatuur kan je slecht via de oren voelen, omdat de oren meebewegen met de temperatuur van buiten.

Naast bescherming tegen weersomstandigheden moet je ook denken aan de basisbehoeften van je konijn, zoals voeding en drinkwater. In de winter zal het water in de fles of bakjes bevriezen, ondanks mogelijke bescherming. Zorg er dus voor dat je konijnen altijd toegang hebben tot vers drinkwater. Je zult het drinkwater waarschijnlijk 3 tot 4 keer per dag moeten verversen vanwege bevriezing. Sommige mensen denken dat warm water beter is, maar dit bevriest juist sneller.

In de winter eten konijnen meer, omdat ze meer energie verbruiken om warm te blijven, dus geef ze meer groente, brokjes en onbeperkt hooi natuurlijk. Zorg ervoor dat het voer altijd droog blijft tijdens sneeuw- of regenval.